zaterdag 24 augustus 2013

Hete kaas

Eén van die typisch Griekse dingen die we de afgelopen weken op Lesvos bijna dagelijks aten: een kaasdip, Tirokavteri, wat zoveel betekent als 'pikante kaas'. Het is een romige spread van feta, spaanse pepertjes en griekse yoghurt. Het staat ook wel bekend als chtipiti, een voorgerecht uit het Noorden dat vooral bekend schijnt te zijn in de stad Thessaloniki. Maar het is dus ook volop verkrijgbaar in de supermarkten op Lesvos. En enorm lekker op brood of tussendoor op stukjes stokbrood.

Terug in Nederland, begon de speurtocht naar deze lekkernij bij diverse supermarkten. Maar helaas, nergens te vinden (ehhhh, EU?). Zelfs niet in onze uitgebreide Turkse supermarkt. Een winkel waar normaal gesproken wel het een en ander aan Griekse producten te vinden is.
Sja, en nu? Zelf maken dan maar, want het recept is heel makkelijk. En de ingrediënten zijn heel gangbaar, dat dan weer wel:
  • feta, 200 gr.
  • griekse yoghurt, 150 gr.;
  • citroensap, 1,5 eetlepel;
  • spaanse peper, 2 stuks;
  • olijfolie, 5 eetlepels

En zo maak je het:
  1. bak de pepertjes kort in olijfolie en laat ze afkoelen;
  2. verkruimel in een beslagkom de feta met een vork;
  3. haal de schil van de pepertjes af (na het bakken gaat dit heel makkelijk) en maal ze fijn in een blender of met de staafmixer;
  4. doe de pepertjes, de griekse yoghurt, citroensap en de olijfolie in de beslagkom bij de feta;
  5. vermeng het geheel (liefst met een vork) tot er een smeerbaar geheel ontstaat. Indien nodig nog wat Griekse yoghurt toevoegen.
Dan nu een stokbroodje erbij afbakken, glas rosé inschenken en een schaaltje kalamata-olijven erbij, ogen dicht en je bent terug op Lesvos...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten