maandag 24 september 2012

De Ambassadeur van de Herfst

De herfst is begonnen, in al z'n facetten, dat hebben we gemerkt vandaag! Ik schreef eerder al dat de herfst van mij niet zo hoeft. Maar, gelukkig is er één lichtpuntje in deze alsmaar donker wordende laatste maanden van het jaar: bokbier. En stamppotten!
Met rasse schreden komt 1 oktober dichterbij, traditioneel altijd de start van het bokbierseizoen.

Met de komst van bokbier luiden brouwers de herfst is. Vroeger was het namelijk het eerste bier dat na de zomer gebrouwen werd van de nieuwe moutoogst. Voor mij gaat er in de herfst niets boven een heerlijk bokbiertje. Samen met een bord stamppot boerenkool met spekjes en een kuiltje jus is het plaatje compleet. Desgewenst ook nog  een knapperend haardvuur op de achtergrond. Kijk, zo komen we die winter wel door!
Zoals bekend ben ik een bierliefhebber; ik mag dan ook graag verschillende soorten proberen. Maar, wel met mate. Hieronder verzamelde info van een aantal bokbieren die ik erg lekker vindt.

Hertog Jan Bockbier
Dit bokbier kent een lange, rijke traditie. De brouwer gebruikt nog altijd de authentieke gistingsmethode, waarbij gisting plaatsvindt onder een hoge temperatuur. Dat levert een uitgesproken koppig bier op met een volle, romige smaak, waarin je een vleugje karamel kunt ontdekken. Het bitterzoete Hertog Jan Bockbier heeft een prachtige robijnrode kleur en een alcoholpercentage van 6,5%.

Brand Dubbelbock
Brand Dubbelbock is een krachtig, volmoutig, diep roodbruin bier met een alcoholpercentage van 7,5%. De robuuste, rijke smaak met karamel dankt deze dubbelbock aan een bijzondere combinatie: een goed afgewogen hopbitterheid, een lange lagertijd en een bijzondere moutsamenstelling. Het wordt fris opgediend (ongeveer 5° celsius).
In 2003 en 2004 was Brand Dubbelbock slechts op fust verkrijgbaar. Vanaf 2005 is Brand Dubbelbock ook weer op fles verkrijgbaar.

La Trappe Bockbier
La Trappe Bockbier is het enige Trappistenbockbier ter wereld. Het wordt gebrouwen met uitsluitend natuurlijke ingrediënten en gist lichtjes na op de fles. Dit unieke seizoensproduct is dieprood van kleur en heeft een zeer volle smaak en een moutige geur. De aromatische hopsoorten en mooie (gebrande) moutsoorten zorgen voor een aangename bitterheid die verrassend samensmelt met de lichtzoete ondertoon. La Trappe Bockbier is een nagistend, volmoutig meergranenbockbier met 7% alcohol.

Lindeboom Herfstbock
Lindeboom Herfstbock is een robijnrood bockbier met een alcoholgehalte van ongeveer 7%. Lindeboom Herfstbock wordt geroemd in menige smaaktest. Dat is niet verwonderlijk. Al in de zomer begint de brouwmeester aan zijn brouwsel met grote hoeveelheden lichtmout en donkere moutsoorten. Hoewel aan het bier tot twee maal toe hop wordt toegevoegd, valt in de Herfstbock toch vooral de aromatische moutsmaak op. Het robijnrode bockbier is perfect in balans. Dit is bovengistend bier waaraan je, net als bij wijn, eerst eens genoeglijk mag ruiken om het smaakpalet daarna in zijn volle breedte te ervaren. In de herfst van 2001 werd het Lindeboom Bock Bier gewijzigd van een ondergistend bier naar een bovengistend bier.
 
Leeuw Najaarsbock
Op klassieke wijze gebrouwen herfstbier uit de edelste hop- en moutsoorten en met natuurzuiver water, met een alcoholpercentage van 6,5%.
Door mergellagen gefilterd brouwwater onttrokken aan de eigen - meer dan 100 meter diepe - bron. Het resultaat: oorspronkelijk, gloedvol herfstbier van lage gisting dat niet gepasteuriseerd wordt en in alle rust mag rijpen. Net zolang tot de volle, ronde smaak is bereikt.Grolsch Herfstbok Premium
Dit is het bekende bier 'oet Twente' voor de avonden die steeds langer worden. Net als de herfst heeft dit bier een warm, gastvrij karakter, zachte geuren en een robijnrode kleur. Grolsch Herfstbok is een traditioneel karaktervol bier met een stevige, zachtzoete smaak.
Alleen de brouwers van Grolsch kunnen van het najaar zoiets moois maken. Dit bier vloeit dan ook uitsluitend in de herfst. Grolsch Herfstbok bevat 6,5% alcohol en is het lekkerst op een drinktemperatuur van 8-10º C.

Dommelsch Bokbier Primeur
Menig bierdrinker keek vroeger uit naar het bokbierseizoen om de gloedvolle warmte te kunnen ontvangen van Dommelsch Bokbier Primeur. Met een alcoholpercentage van 6,5%. Maar ook de diepe, robijnrode kleur met daar bovenop een romige, volle schuimkraag, maakte het tot een bijzonder bier. Helaas is sinds een aantal jaren dit bier uit de productie genomen. Heel erg jammer, maar ik denk er met veel plezier aan terug.Zo zie je maar, er is deze herfst weer voldoende om van te genieten. Het verzacht de gedachte dat het winter wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten