woensdag 12 september 2012

Vandaag is het feest!

Feest der democratie! Vandaag zijn wij, "het volk", voor één dag de baas in Nederland. Vandaag mogen we gebruik maken van een van de weinige democratische rechten die direct het landsbestuur raken: het stemrecht.

Het zal mij benieuwen wat er vanavond laat uit de bus komt. Sinds een paar weken is het modder gooien naar elkaar. Dat je denkt: "moet dat zootje ongeregeld ons land uit de crisis gaan trekken?". Het leken wel ruziemakende schooljongetjes de laatste dagen.
Vanmorgen in de auto, op weg naar het werk, hadden we het erover. Wat een schijnvertoning dat hele verkiezingscircus eigenlijk is. Je gaat stemmen omdat je denkt dat die partij jouw mening het beste vertegenwoordigd. Maar morgen, als de stemmen geteld zijn, begint het gedraai: Dan is de kiezer weer gauw vergeten. Breekpunten die ineens geen breekpunten meer zijn, standpunten die ineens 180 graden de andere kant opdraaien. "Ja", wordt er dan gezegd, "op basis van de inzichten die we toen hadden dachten we er zo over, maar door voortschrijdend inzicht hebben we onze standpunten  bijgesteld".
De verwijten en harde woorden die de afgelopen weken naar elkaar toe gemaakt zijn, zijn ineens vergeten, zand erover. Het begon gisterenavond eigenlijk al een beetje, aan het einde van het debat, toen er gezegd werd dat bij de formatie alle partijen water bij de wijn moeten doen....
En zo word je als kiezer het bos ingestuurd en ben je 4 jaar (maar misschien maar 2) aan die plucheklevers met uitzicht op een vette wachtgeldregeling overgeleverd.

Sja, wat gaan we stemmen?
Ik heb van de week de stemwijzer gedaan en daar kwam voor mij de PVV uit... Maar ja, de PVV, ik weet het niet hoor. Geert heeft in een hoop dingen gelijk, maar er zijn ook voldoende standpunten waar ik het absoluut niet mee eens ben. Om maar te zwijgen van het af toe gechargeerde taalgebruik.
Dus, het kieskompas maar eens gedaan. Daar kwam uit dat ik val in de groep van rechts-conservatieven en dat mijn mening het meest strookt met die van de VVD.
Als eigenhuis-bezitter kun je ook eigenlijk niet anders. Alle verkiezingsretoriek en gladde praatjes buiten beschouwing gelaten, blijft voor mij alleen die partij over om op te stemmen.
En verder: wat Pamela Hemelrijk ooit schreef.

Ik zie het zo: Samsom geeft een euro aan de "minder bedeelden". Zij geven die euro uit en dan is het op.
Rutte geeft diezelfde euro aan een ondernemer. Die ondernemer kan met die euro mogelijkheden ontplooien waardoor de minder bedeelden in onze samenleving de kans hebben om zelf die euro te verdienen.
Hoe meer mensen zelf hun broek op kunnen houden, des te meer blijft er onder aan de streep over om de mensen die het echt niet zelf kunnen verdienen te kunnen helpen.


En nu maar hopen dat er na vandaag ook woord gehouden wordt.
Eén ding staat in elk geval vast: Nederland krijgt de regering die het verdient.

Hieronder, de uitslagen van de stemwijzer en het kieskompas:


uitslag stemwijzer


uitslag kieskompas


Geen opmerkingen:

Een reactie posten