zondag 15 september 2013

De man in het zwart

Op 12 september jl. was het 10 jaar geleden dat Johnny Cash (1932-2003) overleed. Ter gelegenheid daarvan vond vandaag in Papendrecht een bijzondere herdenking plaats, bestaande uit een kerkdienst en een concert in theater De Willem in Papendrecht, georganiseerd door De Morgenster-kerk in samenwerking met Theater De Willem en de website www.johnny-cash-infocenter.com.
Onze predikant, Piet van Veldhuizen, had kaarten voor deze bijeenkomst gereserveerd en vroeg me afgelopen vrijdag of ik zin had om mee te gaan. In februari van dit jaar is er ook al een dergelijke dienst geweest, waarbij de toeloop enorm was. Vandaar dus de kaarten. Het leek me wel leuk om er heen te gaan en leuk dat Piet aan me dacht!


Tijdens de kerkdienst stond leven en geloof van de legendarische zanger centraal. In plaats van psalmen of gezangen klonk de muziek van Johnny Cash. Het merendeel bestond uit clips en geluidsfragmenten. Drie van de nummers uit de liturgie werden door Cashflow 3 gespeeld.
Zo kwamen voorbij:
- The Evening Train (clip)
- Wayfaring Stranger (Cashflow 3)
- Peace in the Valley (clip)
- This Train Is Bound For Glory (clip)
- Lead Me Gently Home (Cashflow 3)
- Far Side Banks of Jordan (clip)
- Swing Low, Sweet Chariot (clip)
- Ain't No Grave (clip)
- 1 Corinthians 15:55 (Cashflow 3)
- When the Roll Is Called Up Yonder (clip)
- Grow Old (clip)

De dienst werd geleid door  Fred Omvlee en Piet van Die. Fred Omvlee is krijgsmachtpredikant en bekend van Elvis-diensten. Piet van Die is predikant van De Morgenster in Papendrecht en organiseerde eerder een Cash-dienst die landelijk veel publiciteit kreeg. 
Cashflow3 is een coverband die songs van Cash op het repertoire heeft. Deze band is ontstaan na een eerdere Johnny Cash-kerkdienst. De musici die meewerkten aan deze dienst kregen zo de smaak te pakken dat ze besloten hun samenwerking vaste vormen te geven.
Na afloop van de dienst van vandaag werd door Cashflow3 nog een extra concert van een uur gegeven waarin ook niet-religieuze songs van Cash klonken. En dat was zeer de moeite waard! Ik ben niet zo heel erg bekend met zijn muziek, maar dit was echt goed.
De avond zou tot 21.00 uur duren, maar het was rond 21.45 uur toen we weggingen. Het was de moeite waard geweest en ik had het niet willen missen!


Johnny (J.R.) Cash (Kingsland (Arkansas), 26 februari 1932 - Nashville (Tennessee), 12 september 2003) was een Amerikaanse countryzanger, gitarist en singer-songwriter. Hij werd wereldwijd bekend als The Man in Black (De man in het zwart) en viel op door zijn diepe baritonstem. Hij was van 1954 tot 1966 getrouwd met Vivian Liberto en vanaf 1968 met June Carter Cash, die op 15 mei 2003 overleed. Johnny Cash overleed later datzelfde jaar op 71-jarige leeftijd in zijn woning in Hendersonville, vlak bij Nashville vanwege ademhalingsstoornissen, veroorzaakt door diabetes. Hij was een van de invloedrijkste zangers, zowel binnen als buiten het country-genre. Zo belandde Johnny Cash in Rolling Stone op de 31e plaats in haar lijst van de honderd grootste artiesten aller tijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten