woensdag 19 juni 2013

Onweer-explosies op komst !

SOEST - Hitte-uitschieters tot 35 graden en lokale onweer-explosies bepalen vandaag het weerbeeld.

In Limburg vielen vanochtend enkele pittige regen- en onweersbuien en die trekken naar Duitsland weg. Er zijn zonnige perioden en het kwik schiet omhoog. Na een zwoele nacht met minima die lokaal zoals op de Veluwe niet beneden de 20 graden kwamen, loopt het kwik vanmorgen razendsnel op.
 
Vooral in het oosten wordt het vandaag loeiheet. De maxima komen uit tussen 28 en 34 à 35 graden. Het warmterecord van 38.6 graden is niet aan de orde. Daarvoor is het te bewolkt en later mogelijk ook te nat. Weeronline.nl berekent een maximum tot 35 graden, het KNMI komt gemiddeld tot 31-33 met enkele uitschieters nog wat hogere waarden.

In het westen is het vanochtend het lekkerste weer. Het is droog met vrij veel zon. De temperaturen lopen aan zee op tot waarden tussen 21 en 27 graden. Later gaan ze dalen door een draaiing van de wind. Er komt vanmiddag aan zee een noordelijke bries te staan. Er verschijnt bewolking en mogelijk ontstaat ook wat zeemist. Aan de stranden wordt het dan minder plezierig toeven. In het binnenland blijft het tot ver in de avond loeiheet.

De temperaturen lagen rond 9 uur vanmorgen lokaal al tegen de zomerse grens van 25 graden aan. Ze lopen verder op tot boven de 30 graden waarmee de tweede tropische dag een feit wordt. Vanavond ontstaat onweer vanuit het zuiden. Het is nog onduidelijk hoe de koers van de buien uitvalt, maar vermoedelijk blijven ze beperkt tot het oosten van ons land of trekken ze naar Duitsland. Waar het tot neerslag komt, is lokaal sprake van intensieve regen- of hagelbuien, die gepaard kunnen gaan met flinke windstoten.

Morgen is het veel buiiger dan vandaag. Er vallen met regelmaat stevige exemplaren. Het is nog wel drukkend warm omdat de plakkerige warmte zich maar moeilijk laat verdrijven. Het wordt donderdag verspreid over het land 21 tot 28 graden. Er is weinig zon. Vanaf vrijdag zit het hele land in minder warme lucht. Er is een afwisseling van zon, wolken en buien en het is met een graad of 20 een stuk frisser.

Bron: De Telegraaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten