vrijdag 15 februari 2013

Portugese kabeljauw

Vorig weekend waren we bij m'n schoonouders in Twente. M'n schoonmoeder had sinds lange tijd weer eens Portugese vissoep gemaakt. Ze heeft me wel verteld hoe je het maakt, maar dat ben ik inmiddels alweer vergeten. Ja, ik weet dat er uien, tomaten, knoflook en kabeljauwfilet in moet, maar dan heb je het ook wel gehad.
Dus ben ik op het internet gaan zoeken naar het recept. Ik heb er eentje gevonden die volgens mij aardig in de buurt komt, dus die ga ik vanavond proberen.

Wetenschappelijk is bewezen dat het eten van 2 porties vette vis per week de sterfte aan hart- en vaatziekten met 20 tot 30% kan verminderen. Regelmatige viseters hebben ook minder kans op een hartstilstand. Mogelijk hebben visvetzuren ook nog andere positieve effecten op de gezondheid. Zij zouden de kans op dementie kunnen verkleinen en hebben mogelijk een beschermend effect bij het ontstaan van diabetes.

De Portugezen zijn gek op kabeljauw (bacalhau) en hebben dan ook 1001 verschillende manieren bedacht waarop men kabeljauw kan bereiden. Het is een vreemde obsessie want ze hebben zelf zoveel visvangst in eigen wateren dat ze alsnog hun favoriete vis ergens anders vandaan moeten halen.
De liefde voor de kabeljauw is ontstaan ergens in de 16de eeuw toen men ging vissen in de wateren rond Newfoundland. De vis werd zongedroogd en ingezouten om te bewaren voor de lange weg terug naar huis. Hierdoor ontdekte men dat de vis op deze manier lang goed te houden was en dus uitermate geschikt was voor de zeevaarders die lange reizen maakten en ook voor het gewone volk dat toentertijd nog niet beschikte over een ijskast of diepvries. Vandaag de dag is de kabeljauw nog steeds enorm populair, maar hij wordt nu vooral gehaald uit Noorwegen. Kabeljauw is ook het traditionele gerecht wat met Kerst geserveerd wordt. In Portugal geen kerst zonder kabeljauw.

Hieronder het recept, al ben ik er nog niet uit hoe het nou in het Portugees heet. "Caldeirada" komt het best in de buurt, alleen wordt dat met verschillende soorten vis gemaakt, waaronder ook kabeljauw. Maar zoals eerder gezegd: de portugezen hebben 1001 manieren om kabeljauw te bereiden, dus dit recept zal er daar ongetwijfeld één van zijn.
Wij eten het vanavond met gebakken aardappels, maar rijst is ook een mogelijkheid.Ingrediënten voor 4 personen:
 • 1 kilo kabeljauwfilet, vers of ontdooid uit de diepvries (250 gr. p.p.);
 • 1 kilo (rode) uien;
 • 1 kilo tomaten;
 • 2 rode puntpaprika's;
 • 6 teentjes knoflook;
 • pakje gezeefde tomaten;
 • basilicum
 • oregano
 • peper;
 • zout.

Voorbereiding:
 1. Snij de uien in ringen;
 2. Pers de teentjes knoflook;
 3. Snij de paprika in blokjes;
 4. Snij de tomaten in blokjes;
 5. Snij de kabeljauw in stukken, zout deze licht en zet terug in de koelkast.

Bereidingswijze:
 1. Giet in een gietijzeren pan een flinke scheut olijfolie en laat dit heet worden;
 2. Stoof de ui goudkleurig;
 3. Voeg de tomaat toe, met de paprika en de geperste knoflook;
 4. Roer het pakje gezeefde tomaten erdoor;
 5. Voeg een beetje basilicum en oregano toe; 
 6. Kruid het naar smaak met peper en zout;
 7. Laat het geheel gaar worden gedurende een half uur op zacht vuur;
 8. Voeg de stukken kabeljauw toe;
 9. Laat zeer licht sudderen, ongeveer 15 minuten.

"Aprecie a sua refeição agora, você ouve"
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten