woensdag 29 augustus 2012

Alles draait om de eenvoud

"Als de prijzen blijven stijgen
Krijg je uitval van de vraag
",
zong Henk Westbroek met Het Goede Doel.
Vanmorgen om 8.00 uur ben ik naar de informatiebijeenkomst geweest omtrent de bezuinigingen die ons ziekenhuis te wachten staan.
Strekking van het verhaal: De kosten zijn te hoog, we zijn in de basis financieel gezond en er is absoluut geen sprake van gedwongen ontslagen. Dit is meerdere malen en met klem benadrukt.
Elke vacature die ontstaat wordt bekeken of die wel opgevuld moet worden. Zo zal ook de vacature voor een derde directielid geschrapt worden. Wanneer een tijdelijk contract afloopt wordt kritisch gekeken of verlenging noodzakelijk is.
Verder komt er een projectenstop en een investeringsstop. Gratificaties worden niet meer toegekend en alle contracten met externe partijen, adviesbureaus en interim-personeel worden/zijn opgezegd. Weg met de duiventil dus.
Daarnaast moet elke manager een plan indienen met kostenbesparingen voor zijn/haar afdeling. En er wordt een beroep op het personeel gedaan om actief mee te denken. Alles is bespreekbaar, behalve de kwaliteit. Die mag nergens onder lijden.

Ook externe factoren dragen bij aan de hele situatie. Landelijk is er een trend dat er minder mensen naar het ziekenhuis komen. Allemaal dankzij het eigen risico in de zorg. Mensen zijn daar blijkbaar huiverig voor. Niet zo vreemd natuurlijk, want alle kosten voor het dagelijks leven blijven maar stijgen. En je kunt een euro maar 1x uitgeven.
Hij had een goed verhaal, Anton Westerlaken. Heel simpel gezegd: het huishoudboekje van het ziekenhuis is niet op orde. Het is ook weer niet zo dat we afstevenen op failissement of dat de banken de geldkraan gaan dichtdraaien. Juist om te voorkomen dat we in zo'n situatie terecht komen, moeten we actie ondernemen.

Bij het vragenrondje bleek ook maar weer hoe snel er indianenverhalen de ronde doen. Zo wist iemand te vertellen dat hij gehoord had dat dat de 13e maand dit jaar niet uitbetaald zou worden. Flauwekul natuurlijk, want dat is een CAO-afspraak waar ieder ziekenhuis zich aan moet houden. Westerlaken benadrukte dit nog eens en gaf aan dat de directie absoluut niet zal tornen aan de CAO-afspraken die er liggen.

Ik ben benieuwd wat het allemaal teweeg gaat brengen en wat het oplevert. Vooralsnog heb ik niet het gevoel gekregen dat we ergens van wakker moeten gaan liggen. Maar wel dat we heel kritisch moeten zijn in ons werk en ons steeds af moeten vragen: "Als ik dit nu zelf moest betalen, deed ik het dan?".

En onze 'vrienden' van de media. Zouden de aasgieren al bloed geroken hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten