woensdag 22 augustus 2012

Liturgische vernieuwing

Ik schreef het gisteren al: alle activiteiten van het nieuwe seizoen beginnen weer op te starten.
Sinds vorig jaar ben ik lid van de liturgiecommissie van Wijkgemeente De Ark in H.I. Ambacht. Deze commissie houdt zich o.a. bezig met alle liturgische zaken binnen de kerkdiensten. Tevens bereiden we bijzondere diensten rondom de adventsperiode, Kerst, de 40-dagen tijd en Pasen voor.
Vanavond beginnen we weer en komt het studieverslag aan de orde van Jan van der Wolf, Predikant van de PKN-gemeente Zeewolde: Van toeschouwer naar deelnemer. Dit verslag is als resultaat van het studieverlof onlangs gepubliceerd.
De liturgiecommissie is op dit stuk geattendeerd door onze eigen predikant, Piet van Veldhuizen.


Het is (helaas) een bekend gegeven dat het aantal kerkgangers de laatste tientallen jaren gestaag afneemt. Daar zijn volgens Jan van der Wolf twee redenen voor. Aan de ene kant is er de secularisatie. Kerk en geloof worden voor steeds minder mensen relevant. Dat is een cultureel gegeven.
Aan de andere kant moet ook worden gezegd: de manier waarop kerkdiensten in de PKN worden gehouden sluiten niet altijd aan bij de beleving van mensen. En dat laatste is geen lot, daar is naar zijn diepste overtuiging wat te aan doen.
Het stuk gaat over nieuwe en creatieve vormen van de eredienst. Met als centrale vraag: Hoe kunnen we onze kerkdiensten zo vormgeven dat (post)moderne mensen zich aangesproken weten? Jongeren en nieuwkomers hebben hierin speciale aandacht.
Hoe bereik je dat de bezoekers van een kerkdienst de ‘tribune afkomen’ en (actieve) deelnemers worden? Welke rituelen en vormen zijn daarvoor geschikt?

Ik heb het hele stuk gelezen en het sprak me enorm aan. Goed ook om te constateren dat een hoop zaken die worden voorgesteld, in De Ark al worden uitgevoerd, of erover wordt nagedacht.
Maar dat is geen reden om achterover te leunen. De kerk moet meegaan met de tijd .Het stuk geeft nog meer zaken aan waar we in De Ark mee aan de gang kunnen. En daar gaan we het vanavond over hebben.
Ik ben erg benieuwd waar we op uit komen.

1 opmerking:

  1. prachtig stuk, ook de Lier Brugge en het Yot Brugge werkt aan liturgische vernieuwing

    BeantwoordenVerwijderen