zaterdag 8 december 2012

Weerbeoordeling lange termijn

Beoordeling door meteoroloog
Geldig van maandag 10 december tot zaterdag 22 december

Synoptische ontwikkeling
Een lagedrukgebied boven de Duitse Bocht trekt zuidoostwaarts en er vormt zich een omvangrijk hoogtelaag boven Oost-Europa. Dit hoogtelaag verplaatst in de tweede helft van de week richting Scandinavië. Uit de hoogterug ten westen van de Britse Eilanden vormt zich een blokkade in de omgeving IJsland. In het volgende weekeinde verplaatst de blokkade zich naar groenland en boven de Atlantische Oceaan ontwikkelt zich een omvangrijk hoogtelaag. Aan de grond wordt met het wegtrekken van het laag aanvankelijk met een noord tot noordoostelijke stroming koude lucht aangevoerd. Halverwege de week komt het Noordzeegebied min of meer in een zadelgebied terecht, waarbij op enige hoogte de stroming voor ons land dan nog wel zwak noordelijk is. Vrijdag passeert een actief frontaal systeem ons land, waarna de koude lucht verdreven wordt. Vanaf het volgende weekeinde lijkt er dan een westcirculatie op gang te komen.

Modelbeoordeling en onzekerheden
De komende week wordt de operationele run ondersteund door de meeste EPS-leden, de pluim is tot en met donderdag dan ook opvallend smal. Vanaf vrijdag gaan er duidelijke verschillen ontstaan, hetgeen resulteert in een flinke toename in de spreiding van de pluim. De maxima liggen na maandag een aantal dagen rond het vriespunt, ca. 80% van de leden houdt de maximumtemperatuur voor De Bilt onder de 2 graden en ca. 40% geeft ijsdagen. Vanaf het weekeinde zien we steeds meer zachte oplossingen verschijnen. Toch houdt een klein deel van de EPS-leden de kou vast, ca. 20% houdt de ijsdagen ook vanaf het weekeinde vast. De koude leden laten een stevig hogedrukgebied boven Noordoost-Europa in stand met in onze omgeving een zwakke oostelijke stroming. Een meerderheid van de leden (ca. 70%) volgt min of meer de operationele run. De kans op neerslag is halverwege de week vrij klein omdat de stroming in het zadelgebied zwak is. Vanaf vrijdag zien we de neerslagkansen duidelijk toenemen naar 70%, hiervan geeft 30% op vrijdag en zaterdag kans op sneeuw.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Maandag wisselend bewolkt en enkele buien. Vanaf dinsdag enkele dagen vrij koud winterweer met een kleine kans op een winterse bui. De temperaturen overdag dalen naar waarden rond of iets boven het vriespunt en 's nachts vriest het licht tot matig.

Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (ca. 70%) op overgang naar een wisselvalliger en zachter weertype met temperaturen rond of iets onder normaal en af en toe regen. Daarnaast is er nog een Kleine kans (ca. 30%) op een voortzetting van het koude winterse weertype.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 08/12/2012 05.29 uur LT
Bron: knmi.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten