woensdag 19 december 2012

Weerbeoordeling lange termijn

Beoordeling door meteoroloog, geldig van vrijdag 21 december tot woensdag 02 januari.

Synoptische ontwikkeling
De depressieactiviteit boven de Atlantische Oceaan is groot de komende periode. Boven Rusland is een krachtig hogedrukgebied aanwezig. Ons land bevindt zich de komende dagen op de grens van de invloedssferen van beide druksystemen. Kortweg betekent dat dat er vanuit het zuidwesten voortdurend vrij zachte lucht naar ons land wordt gevoerd en dat tegelijkertijd om het Russische hoog koude lucht vanuit Oost-Europa ons kant op wordt getransporteerd. Beide luchtsoorten liggen de komende dagen over een deel van het land, het zuidwesten in de zachte lucht, het noordoosten in de koude waarbij het even spannend wordt welke luchtsoort "gaat winnen". Gedurende de kerstdagen lijkt dat de zachte lucht te zijn. Deze gaat dan terrein winnen en vanaf halverwege volgende week krijgen we dan in ons gehele aandachtsgebied te maken met een zuidwestelijke stroming.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Model en EPS zijn aardig consistent. Nog steeds is te zien dat het even "spannend" wordt wat betreft de koude lucht die ons land binnen gaat komen. De vraag is hoever de kou weet door te dringen en hoelang deze weet aan te houden. Wat betreft de duur lijkt de onzekerheid niet al te groot te zijn. Vanaf halverwege de nieuwe week is de kans op een zuidweststroming erg groot. In de verschillende pluimen zien we vrijwel geen temperaturen meer die onder nul komen. Hoever de kou weet door te dringen is iets onzekerder. Dat het noorden en noordoosten ermee te maken krijgen vanaf vrijdag/zaterdag lijkt vrij zeker te zijn. Zo'n 80% van de leden komen dan onder het vriespunt uit. Verder naar het zuidwesten toe zien we de kans op koud weer afnemen. Voor Vlissingen is er nog maar zo'n kans van 30% op wat kouder weer in het weekeinde. Niet alleen de temperaturen zijn van belang. Ook de neerslag. Die kan de komende dagen met name in de noordoostelijke helft van het land van tijd tot tijd winters van karakter zijn. Sneeuw. natte sneeuw en ijzel behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Samenvatting meerdaagse-periode:
In het zuidwesten van het land af en toe regen en meest normale temperaturen. In het noorden en noordoosten tamelijk koud met nu en dan winterse neerslag.

Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (90%) op wisselvallig weer met in het hele land temperaturen die rond of boven normaal komen te liggen.

Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 19/12/2012 02.57 uur LT
Bron: KNMI

Geen opmerkingen:

Een reactie posten