donderdag 4 oktober 2012

De Smartphonezombie

Een persoon die voortdurend gericht is op zijn of haar smartphone, de omgeving negerend en in het bijzonder andere mensen.
De wereld is er tegenwoordig vol mee. Als ik ’s middags vanuit mijn werk met de stadsbus richting Kirstie’s werk reis om haar daar op te halen, zit die hele bus vol met smartphonezombies. Je valt bijna uit de toon als je niet wezenloos naar je smartphone zit te staren. Ongelofelijk.

Het is gewoon pure nostalgie geworden: een mobiele telefoon die we alleen gebruiken om te bellen en te sms'en.
Sinds de opkomst van smartphones, met de iPhone5 voorop, is een groot deel van de wereldbevolking volledig in de ban van zo'n ding. Het leven wordt er door beheerst en mensen lijken soms gehersenspoeld te zijn. Sommigen zijn zelfs zo verknocht aan hun smartphone dat ze op vakantie nog liever hun trouwring kwijtraken, dan dat ze het zonder mobieltje moeten doen. Meer dan driekwart ziet dit als de meest stressvolle ervaring op vakantie. En omdat ouders zaten te turen op hun smartphone raakten tijdens de afgelopen zomermaanden meer kinderen kwijt op het strand.
Waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Ondanks de immense populariteit, verwacht ik - mede door bovenstaande - dat de smartphone toch een keer op zijn retour gaat. Je moet het toch een keer zat worden, dat je hele leven gedomineerd wordt door zo’n digitale terrorist? Ik moet zo'n ding in ieder geval niet hebben.
Er is een hele grote categorie mensen waar je geen normaal gesprek meer mee kunt voeren, omdat ze om de haverklap - al dan niet dwangmatig - op dat ding staan te kijken. Want ja, stel je voor dat je een twitterbericht mist, of een facebook-update van die-en-die. Ik vind het nog behoorlijk onbeschoft ook. Het ontbreekt er nog aan dat mensen in de bus of trein worden aangevallen en niemand iets doet, omdat men te druk is met het aanbidden van hun digitale afgod....

Mensen! Alsjeblieft! Hou ermee op! Ik ben ICT-er, maar ik vind dat het te ver gaat! Pletter die dingen asjeblieft in de vuilnisbak en koop een telefoon waar je mee kunt bellen, sms-en en meer niet! Dan hou je tijd over voor de wereld om je heen, en hebben we misschien weer eens oog voor elkaar. Voor je online-activiteiten heb je toch een laptop of een tablet? Werkt nog handiger ook, vanwege het grotere beeldscherm. En gewoon lekker thuis, comfortabel op de bank. Want in de bus of trein je mail lezen, kom op zeg! Kan het armzaliger? Kan het nog triester?

Het ultieme bewijs dat je een smartphonezombie bent: Wanneer je erachter komt dat je je smartphone staat te checken terwijl je je kind in bad aan het doen bent. Of, nog een graadje erger, als je op de WC zit.
Er is dan nog maar één redmiddel over: Een hamer, liefst zo groot mogelijk. Leg je smartphone op de grond en “KLENG!!!” die hamer er vol op. Klaar. En vervolgens naar de winkel om de meest simpele GSM aan te schaffen die er is.

Zo, dat zal een rust geven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten