zondag 28 oktober 2012

Wintertijd

Afgelopen nacht, om 3.00 uur, is de wintertijd ingegaan.
Als zomermens, die tevens een hekel heeft aan kou, is dat altijd een beetje een triest moment. De zomer is nu echt voorbij en we duiken de donkere dagen voor kerst in.
Vandaag, zondag, duurt de dag hierdoor 25 uur in plaats van 24. De meeste volwassenen hebben hier geen last van omdat het ritme van de meeste mensen iets langer dan een etmaal is. Bij de overgang van de winter- naar zomertijd, duurt de dag ineens maar 23 uur. Dat voelt veel ingrijpender.

De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Die duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, zou het rond de jaarwisseling pas rond negen uur 's ochtends licht worden.

Om het ingaan van de wintertijd nog eens extra te benadrukken, is de wintertijd ook nog eens ijskoud begonnen. In bijna het hele land heeft het gevroren. Alleen in sommige kustgebieden is het kwik boven nul gebleven. In het binnenland vroor het 4 tot 6 graden! Aan de grond in Twente daalde het kwik zelfs tot -10,2 graden. Alsof het allemaal nog niet dramatisch genoeg is. Ja-ja-ja, nou weet ik het wel, de wintertijd is ingegaan ja.

Serieus hoor, ik heb er zo'n hekel aan he? 's Morgens ga je met donker de deur uit en je komt in het donker ook weer thuis. Je ziet elkaar alleen in het weekend bij daglicht. Ik vind 't maar niks.
Als het een beetje tegenzit, krijgen we natuurlijk weer vorst, sneeuw en alle aanverwante ongemakken. Nee, laat maar. Ik hoef niet. Kon ik maar, net zoals de beren, in winterslaap gaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten