zondag 4 november 2012

Help de vogels een handje in de winter

Ruim een jaar hebben wij nu vogels in huis, 4 zebravinkjes, sinds september 2011. Daardoor zijn we nog meer betrokken bij de vogels die in de vrije natuur leven en hun eigen kostje bij elkaar moeten sprokkelen. Nu hebben de vogeltjes die in de tuinen en tussen de huizen leven het een stuk makkelijker dan die in de bossen e.d.. Maar toch, de vogelbescherming vraagt niet voor niets om de vogels bij te voeren in de winter.

Sinds we afgelopen zomer erg veel plezier en lol om de musjes in onze tuin hebben gehad, willen we erg graag wat extra's voor ze doen. Als we buiten een boterham aten kwamen ze gewoon om ons heen zitten en tjilpten echt zo van "nou, krijgen wij ook nog wat, of hoe zit het?". Vanaf die tijd zorg ik dat het vogelhuisje goed gevuld is met voer. Vooral toen ik merkte dat er iedere dag een moeder-mus met haar jong in dat huisje zat om ze te voeren. Dat was een prachtig gezicht.
Wij gebruiken het vogelvoer dat we dagelijks verversen bij onze zebravinkjes als voer voor de buitenvogels. Niet alleen de musjes, maar ook de koolmeesjes en roodborstjes zijn dol op dat luxe tropische vogelvoer!
Een aantal weken geleden zijn we begonnen met het ophangen van lekkere versnaperingen voor de buitenvogeltjes. Aan de schutting hangen netten met pinda's.

En we hebben een mooi voederhuisje opgehangen aan één van de hakenwaar 's zomers de olielampjes aan hangen. Daaronder hangt een Spa-fles gevuld met vogelvoer. Op de fles zit een speciale dop, met een klein voederbakje eraan waar de vogeltjes uit kunnen eten.

Spa-fles met voederbakje
Verder hebben we nog een voederhuisje op een paal staan, aan de andere schutting een klein berken-voederhuisje en een nestkasje.
De laatste aanwinst is een voederhuisje waar je een pot pindakaas in kunt stoppen. Geen Calvé, want dat is veel te zout, maar een pot vogelpindakaas. Hij hangt sinds vanmiddag aan de schutting en we zijn benieuwd wat er gaat gebeuren.


Voederhuisje met pot pindakaas
In ieder geval: als iedereen nou zo het een en ander in de tuin hangt, dan komen de vogeltjes de winter wel door.
Maar vooral de huismusjes, daar moeten we zuinig op zijn, want die hebben het extra moeilijk, vooral in deze tijd van het jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten