woensdag 14 november 2012

Weerbeoordeling lange termijn (16/11 - 28-11)


Hebben wolken 's morgens rode randen,
altijd is er wind en nat voorhanden.

Rood voor zunne (opkomst),
is regen voor de avond.

's Morgens de lucht rood,
's avonds plomp in de sloot.


Beoordeling door meteoroloog
Geldig van vrijdag 16 november tot woensdag 28 november
Boven het Europese vasteland hebben we komende periode overwegend te maken met een stroming tussen zuid en zuidoost veroorzaakt door hogedruk boven het oosten van Europa en lagedruk boven de Atlantische Oceaan. Op zondag en maandag passeert er nog wel een in betekenis afnemende frontale zone (=een overgangszone tussen twee luchtsoorten).


Modelbeoordeling en onzekerheden
De operationele run wordt in grote lijnen ondersteund door een meerderheid van de EPS-leden. Bij de meesten zien we de overwegend zuid tot zuidoostelijke stroming terug. Alleen vrijdag ligt de temperatuur duidelijk onder normaal, hetgeen waarschijnlijk te maken heeft met hardnekkige mist en/of laaghangende bewolking. Vervolgens zien we de temperatuur in een meerderheid van de leden op een iets hoger niveau komen met waarden van rond of iets boven normaal. Slechts een klein aantal leden laat temperaturen van iets onder de normale waarden zien. De grootste neerslagkans zien we vooral op zondag. Later in de periode wordt de lagedrukinvloed van de Oceaan weer groter en neemt de neerslagkans geleidelijk toe naar 50% maar de temperatuur verandert weinig.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Vrijdag nog mistig en kil. In het weekeinde weer wat zachter met zaterdag perioden met zon maar op zondag af en toe regen. Na het weekeinde wolkenvelden maar wel overwegend droog met temperaturen rond normaal.

Samenvatting EPS-periode:
Geleidelijke overgang naar een wisselvalliger weertype met af en toe regen en temperaturen rond normaal.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 14/11/2012 03.56 uur LT
Bron: KNMI

Geen opmerkingen:

Een reactie posten