donderdag 24 januari 2013

Eindelijk is het afgelopen met de kou

Corno is het beu, meer dan beu zelfs. Klaar nu met die winter. Opbokken nou met die kou en die sneeuwtroep! Ik ben niet gemaakt voor dit soort temperaturen! Zon graag, lente, voorjaar, zomerwarmte!
Afgelopen week was het bar en boos, met woensdagochtend temperaturen van dichtbij de -10 in deze regio. Afgelopen zondag hebben we weer een bak sneeuw over ons heen gehad, waarop de VID en de ANWB zondag overdag de trom al roerden over een rampzalige maandagochtendspits.
Achteraf viel het gelukkig allemaal mee, maar voor de zekerheid zijn we maandag toch maar met de bus gegaan. We willen nl. graag nog een poosje plezier hebben van ons autootje.

Maar, nog een paar dagen volhouden dan is het gedaan met de winter. En, nog veel belangrijker: Op de weerkaarten, die nu al tot ver in februari reiken, was vanmorgen geen enkele aanwijzing te vinden dat de dooi van het komend weekend gevolgd gaat worden door een nieuwe vorstperiode. Kijk, daar worden we blij van.Tot aan zondag bevinden we ons dus nog in de koude lucht. Tot dan in de nachten meest matige vorst, maar in opklaringen lokaal strenge vorst. Zaterdag kan er misschien wat lichte sneeuw vallen, maar de kans op neerslag is op de meeste plaatsen slechts 20-30%, omdat de neerslagactiviteit er helemaal uitgaat.
In het zuidwesten zijn de neerslagkansen met name voor Zeeland echter aanmerkelijk hoger, 50-60%. Daar is dan ook de grootste kans op sneeuw.
De dooi zal op zondag grootschalig inzetten. Zo is de kans dat de max. temp. op zondag nog onder nul is minder dan 10%. En de kans op sneeuw op zondag 25-30%, alleen in het noorden en oosten.
Het moment van oplopen van de temperatuur in het weekeinde is wat onzeker, mede doordat voor het front van zondag de wind onderin nog steeds zuidoost blijft. De vraag is in hoeverre de wind al verder ruimt naar zuidwest en of er nog een hardnekkige koude plaklaag blijft bestaan. De kans op het laatste is sterk afhankelijk van de grondwind en deze is dan in het binnenland nog zwak of matig.


Ook de neerslagsoort op zondag is wat onzeker, maar het zal al snel regen zijn. Probleem kan dan de temperatuur van de grond (ofwel wegdek) zijn, deze is zeker onder nul na een nog paar zeer koude nachten en kan niet-meteorologische ijzel opleveren met de hoogste kansen in het oosten.
Overigens liggen de verwachte minimumtemperturen voor maandag en dinsdag landinwaarts nog rond het vriespunt. De kans op gladheid blijft in die nachten dus nog groot, zeker als het flink opklaart. De pluimverwachting laat daarna wisselvallig weer zien en temperaturen boven nul.
De vooruitzichten op de langere duur voorspellen wisselvallig weer met temperaturen die in het algemeen boven normaal liggen.
Vanaf zondag wordt deze winterperiode, zo lijkt het met groot gemak weggevaagd. Op de oceaan komt een reus van een depressie tot ontwikkeling met een kerndruk van 930. Zulke diepe depressie systemen willen nog wel eens het begin zijn van een lange periode van onbestendig weer met flink wat regen wind en zeer zacht weer. In de pluim is te zien dat volgende week de temperatuur tot boven de 10 graden omhoog gaat. Een temperatuur die we ons nu haast niet kunnen voorstellen.

Dus, wat mij betreft was dit het met de winter. Alle voorspellingen tot nu toe wijzen daar ook op. Het is nou mooi geweest.
Als het aan mij ligt, zien we binnenkort onderstaand beeld!


(met dank aan het KNMI, WeerPlaza, WeerOnline en Weerstation Losser)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten