dinsdag 1 januari 2013

Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag 2013. Onwillekeurig heb ik dan altijd dat nummer van U2 in m'n hoofd: "All is quiet, on New Years Day". Stil is het hier zeker in de straat. Toen we vannacht even na 2 uur naar bed gingen, brandde overal nog volop licht.
Rumoerig was het ook, tijdens de jaarwisseling. Overal in de straat was vuurwerk. En kruitdampen!

We waren voor het eerst sinds jaren weer eens samen thuis met Oud & Nieuw. We wilden dat graag weer eens, want we zijn eigenlijk altijd weg. Dit jaar hadden we daar gewoonweg geen zin in. Misschien volgend jaar weer, maar dat zien we dan wel.

We zijn de avond begonnen met een lekkere kip in de oven. Kirstie had daar zo'n zin in en het is heel lang geleden dat we dat gedaan hebben. Bij de Turkse winkel hebben ze altijd mooie kleine kipjes liggen, van een mooi formaat, voor als je met z'n tweeën bent. Die hebben we lekker met kipkruiden ingesmeerd en in de oven op 220 gr. in 90 minuten gegaard. Lekker gebakken aardappels, stoofpeertjes en spercieboontjes erbij. We hebben heerlijk gegeten, wat een feestmaal.

Kirstie wilde ook graag "Silvesterstadl" weer eens zien, op de Duitse TV, bij de ARD. Dat is een avondvullend showprogramma met een hoop Duitse hoempapa-muziek. Het wordt altijd gepresenteerd door Andy Borg, een Oostenrijkse schlager-zanger en showbizz-grootheid. Lekker kneuterig programma, maar wel gezellige hap-slik-weg-TV. En heel de avond lachen om mensen die helemaal los gaan, soms op het aanstellerige af. Moet je je voorstellen: ben je met je dronken harses en een gek hoedje op, al hossend in polonaise op TV geweest, moet je 2 januari weer naar je werk. Dan zul je wel lekker serieus genomen worden, denk ik dan. Ik moet altijd lachen om dat soort mensen. Geweldig om naar te kijken. En er is bijna ieder jaar wel een figuur die het presteert om bij ieder camerashot al hossend in beeld te komen, zo ook dit jaar.

Even voor twaalf uur wordt er dan overgeschakeld naar Berlijn. Daar is een grote menigte bij elkaar om de jaarwisseling te vieren en om 0.00 uur een spectaculair groot vuurwerk (beelden van 2012).
Ja, een feessie bouwen, dat kunnen die Duitsers wel. En na twaalven gaat die heisa gewoon door, tot bijna 2 uur! En maar hossen met z'n allen! Ik zou er zelf niet aan moeten denken, maar goed, wel leuk om te zien.

Even na twaalf uur barstte het dus ook los bij ons in de straat en de hele buurt er omheen. Met een groot vuurwerk: donderslagen als explosies zo zwaar en heel veel siervuurwerk: vuurpijlen, vuurpotten, fontijnen. Het kon niet op en het bleef maar doorgaan! En iedereen buiten, want de hele straat bleek zo ongeveer thuis te zijn. Dat is trouwens ook voor het eerst sinds jaren. We hebben met zo ongeveer iedereen nieuwjaarswensen uitgewisseld en gekeken naar het vuurwerk. Man-man-man, wat ging er weer voor een kapitaal de lucht in. Ik las vanmorgen dat er toch weer voor 70 miljoen afgestoken is! "Crisis? What crisis?", naar een klassiek album van Supertramp.

Tegen 2 uur vannacht werd het rustig buiten en zijn we naar bed gegaan, om direct in slaap te vallen, want we hebben niets meer gehoord.
En vanmorgen rond 11 uur waren we weer wakker.

Vanmiddag zijn we bij Pa en Ma geweest om gelukkig nieuwjaar te wensen. Pa en ma passen op de honden van m'n zus en zwager. We hadden om een uur of 4 afgesproken, dus rond 10 voor 4 waren we daar. We werden met woest geblaf van de honden ontvangen, maar ze kwispelden erbij. Mooie beesten!
Ma had lekker koffie met een stukje banketstaaf en later dronken we wat op het nieuwe jaar.
Gisterenavond had ma al gevraagd of we bleven eten en dat leek ons wel gezellig. Rond een uur of 6 aten we: Een lekkere kom groentensoep vooraf en daarna spaghetti, met geruld gehakt, geroerbakte groenten en champignons met een lekkere pastasaus erdoor. En als toetje vanillevla met aarbeien, bosbessen en bessensap. Het was ouderwets lekker!
Na het eten hebben we met elkaar tv gekeken, koffie gedronken en later een borrel. Het was gezellig want het was ineens tegen half 11.
Tegen 23.00 uur waren we weer thuis. De eerste dag van het nieuwe jaar zit er weer op. Morgen komen  papa en mama vanuit Helmond hier naartoe om nieuwjaar te wensen. Ze rijden met een omweg, vanuit Helmond, via Rotterdam en Alblasserdam weer naar Boekelo terug.
Maar daarover morgen meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten