vrijdag 18 januari 2013

Weersverwachting lange termijn [update 2]

Door meteoroloog Nolet van het KNMI. Geldig van zondag 20 januari tot vrijdag 01 februari.
Hou dit topic vandaag in de gaten, want ik volg de ontwikkelingen op de voet. Zodra er iets te melden valt, kom ik met een update.Synoptische ontwikkeling
De luchtdruk ten noorden van ons land blijft hoog, ten zuiden van ons land laag. Het gevolg is dat we een continentale aanvoer van koude lucht hebben. Lagedrukgebieden hebben de komende periode de neiging om over de Britse Eilanden Frankrijk in te trekken en daarvandaan verder richting Zuidoost Europa. Volgend weekeinde wordt de luchtdruk hoog ten oosten van ons land en neemt de depressieactiviteit toe boven de Oceaan en de Britse Eilanden.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot het volgende weekeinde is de kans groot dat het koude winterweer aanhoudt. Daarna wordt het allemaal onzekerder. Blijft het hoog ten oosten van ons land voldoende dichtbij en krachtig genoeg om oceaanstoringen tegen te houden of gaat dat niet lukken? Kijkend naar de clusterkaarten en de pluimen dan zien we dat vanaf het volgende weekeinde langzaamaan steeds meer oplossingen komen die de dooi laten inzetten. De komende dagen is het tamelijk bewolkt en dat zal de kou dan vooral in de nachten behoorlijk temperen. De bewolking zorgt er echter ook voor dat overdag de temperatuur niet veel hoger wordt dan nachttemperatuur. Pas later in de nieuwe week neemt de kans op opklaringen toe en daarmee ook de kans op stralingsnachten die dan weer kouder kunnen uitpakken. Met name zondag is de kans op sneeuw tamelijk groot, daarna laat de pluim zien dat de neerslagkansen weer klein zijn

Samenvatting meerdaagse-periode:
Aanhoudend winters met overdag lichte en 's nachts meest matige vorst. Vooral op zondag enige sneeuw

Samenvatting EPS-periode:
In eerste instantie nog vrij grote kans op het aanhouden van het winterse weer, maar geleidelijk aan toenemende onzekerheid.

Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 18/01/2013 02.05 uur L
Bronnen: KNMI, Weerplaza, WeerOnline


UPDATE, 18-1-2013, 17:50 uur:
Meer en meer begint het er naar uit te zien, dat volgend weekend de dooi door gaat zetten. Het gezaghebbende Amerikaanse weermodel GFS voorspelt in het weekend vanaf volgende week serieuze temperaturen boven nul en later 's nachts ook.
Zie de onderstaande temperatuurpluim:


UPDATE, 18-1-2013, 23:10 uur:
De tendens die sinds vanmiddag, eigenlijk vannacht al, is ingezet, lijkt zich te handhaven: Er komt volgend weekend een serieuze dooiaanval die vooralsnog lijkt te gaan lukken. Hieronder de laatste pluim en temperatuurverwachting. Wederom zit er geen Elfstedentocht in.Geen opmerkingen:

Een reactie posten