Giouvetsi is een Grieks gerecht dat bereid wordt met lamsvlees. Maar kip, rundvlees of varkensvlees kan ook worden gebruikt. Persoonlijk vinden wij het met lamsvlees het lekkerst en bovendien is dit ook het meest authentiek.
Giouvetsi is nl. een traditioneel Grieks gerecht wat van oudsher werd gemaakt met lamsvlees, in aardenwerken potten. De naam van het gerecht werd uitgesproken als Yoo-vet si en werd bereid in houtgestookte ovens. Tegenwoordig wordt in Griekenland het gerecht gemaakt in geglazuurde terracotta vaten.
Het bereiden van het gerecht kost best wat tijd. De ingrediënten die gebruikt worden zijn lamsbout, tomatensaus, water, kritharakia, zout en peper.
De tomatensaus die gebruikt wordt voor het maken van giouvetsi bevat soms ook de smaak van kaneel en laurier. Rode wijn, uien, sjalotten, knoflook en bouillon worden soms toegevoegd om de smaak van het gerecht te verbeteren.
Omdat giouvetsi een lange bereidingstijd heeft geniet het de voorkeur om gegeten te worden in het weekend of tijdens feestdagen als kerst of pasen, met het hele gezin of met vrienden. Griekse wijnen passen goed bij deze lamschotel. Vaak wordt feta geserveerd en groene bonen of een Choratiki (boeren) salade.
Griekse kritharakia |
De Turkse variant op kritharakia |
Wie in Griekenland voor de eerste keer Griekse pasta bestelt, zal zich misschien afvragen: eet ik nu wel wat ik zie of waarnaar het smaakt? Ligt er nu rijst of pasta op mijn bord?
Qua grondstoffen zijn kritharakia zonder twijfels noedels - ze bestaan uit fijn, hard tarwegriesmeel en water - waarvan men een homogeen deeg kneedt. Voor de kenmerkende vorm van de rijstkorrels wordt het deeg in speciaal daarvoor vervaardigde vormen geperst en 8 tot 10 uur gedroogd. Voor het inpakken wordt gecontroleerd of ze droog genoeg zijn, want daar hangt de houdbaarheid vanaf.
Tenslotte, hieronder het recept. Probeer het maar eens, wij zijn er gek op. Want als je het goed bereidt is het lamsvlees zo enorm mals en de smaak uiterst geraffineerd.
Het recept, voor 4 personen:
Lamsbouillonblokjes |
- 1,5 pond lamsbout zonder bot (of rundvlees)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 bosje lente-ui
- 400 gram tomaten in blokjes gesneden, verwijder de zaadlijsten
- klein blikje tomatenpuree opgelost in een koffiemok met water
- 2 lamsbouillonblokjes (gebruik rundvleesbouillon bij rundvlees)
- 1 theelepel suiker
- 1 kaneelstokje
- 3 teentjes knoflook
- 2-3 laurierbladeren
- thijm, rozemarijn en oregano
- 250 gram kritharakia (1 koffiemok)
- 100 gram geraspte parmezaanse kaas
- zout, peper
Voorbereiding:
Zoals gezegd: Giouvetsi heeft een lange bereidingstijd, althans, het duurt lang voor het klaar is. De meeste tijd zit hem in het wachten. Maar als je bijvoorbeeld vrienden op bezoek krijgt, wil je niet ook nog eens lang in de keuken staan. Je kunt heel veel voorbereiden, zodat je eigenlijk als je gaat beginnen met koken de boel in 15-20 minuten op het vuur hebt staan, zodat je weer snel terug kunt naar je visite.
En wat is er gezelliger dan dat, terwijl je gezellig met elkaar zit te kletsen, het huis langzaam gevuld wordt met de heerlijke geur van de giouvetsi die staat te pruttelen?
Het vlees: Op z'n laatst een halve dag, maar beter de avond van te voren, snij je het het vlees in grove blokken. Ikzelf verwijder altijd de grootste stukken vet die aan lamsvlees zitten. Dat is een kwestie van smaak. Laat het vooral zitten als je het lekker vindt.
Maak een marinade van olijfolie, knoflook uit de knoflookmolen, thijm, rozemarijn en oregano. Maak de marinade niet te sterk, want lamsvlees heeft van zichzelf al een kruidige smaak.
Goed door elkaar roeren en dan kan het vlees erbij. Roer het goed door zodat de marinade goed door het vlees zit.
Zet het geheel in een afgesloten bak in de koelkast.
De tomaten, de lente-uitjes en de knoflookteentjes: Was de tomaten en snij ze in vier partjes. Verwijder de zaadlijsten en snij de tomaten in stukjes. Daarna kan het in een afgesloten bak de koelkast in.
Verwijder de wortel-uiteindjes en de buitenste schil van de lente-uitjes. Snij de lente-uitjes in kleine ringetjes. Daarna kan het in een afgesloten bak de koelkast in.
Ook de teentjes knoflook kun je pellen, snipperen en in een afgesloten bakje in de koelkast zetten.
Bereiding:
- Verhit een klein scheutje olijfolie in een grote braadpan.
- Bak het vlees rondom bruin;
- Voeg de ui toe en bak deze glazig;
- Voeg tomatenblokjes, tomatenpuree, suiker en kaneel toe;
- Los de 2 bouillonblokjes op in een mok met heet water en voeg dit toe;
- Schenk er (indien nodig) zoveel warm water bij dat het vlees net onder staat;
- Laat het vlees circa 1 uur sudderen (rundvlees moet zo'n 2-3 uur sudderen);
- Wachten..
- Voeg nu ca. 500 ml. water toe;
- Als dit kookt de kritharakia toevoegen;
- Af en toe roeren zodat het niet aan de bodem plakt;
- Als blijkt dat er niet genoeg vocht overblijft nog wat water toevoegen;
- Het geheel zachtjes laten koken tot de kritharakia gaar zijn;
- Als het geheel wat aan de dunne kant blijft, dan kun je met een beetje bloem het geheel licht binden;
- Per persoon serveren in een terracotta schaaltje;
- Bestrooi de giouvetsi met de parmezaanse kaas, hoeveelheid naar behoefte.
Lekker met een boerensalade (choratiki salata).
En schenk er een stevige rode wijn bij, bijvoorbeeld een Griekse van Naoussa.
Choratiki salata (boerensalade):
Ingrediënten
- sla
- 2 tomaten
- 1 komkommer
- 1 rode ui
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 2 hardgekookte eieren
- 10 olijven
- 3 el olijfolie
- 1 el azijn
- pezo
- 200 g feta kaas
- 1 kleine sla
Instructies
Groenten wassen. De sla in reepjes snijden. De tomaten, paprika’s in blokjes snijden ( 2cm). De ui in flinterdunne ringen snijden. Leg de sla op een schotel hierop de tomaten, paprika, komkommer. Kruiden met peper en zout. Hierop de olijven en de verbrokkelde feta kaas leggen. Daarna de partjes ei. Vlak voor het opdienen olie en azijn erover gieten. Dadelijk opdienen.
Eet smakelijk,
Kali Orexi!
Voor de derde keer gaan we dit recept gebruiken en het is een top recept! :-)
BeantwoordenVerwijderen