vrijdag 11 januari 2013

Winter 2013, wat wordt het nou? [UPDATE 12 januari]

De hele week worden we al in spanning gehouden. Maar de weerkundigen spreken elkaar iedere dag opnieuw tegen. Wat wordt het nou met de winter? Gaan we wekenlang de vrieskou in, of krijgen we van dat halfslachtige laffe winterweer met een hoop sneeuw- en ijzel-ellende? Of wordt het een weekje koud en is het daarna gedaan met de winter?

Gisteren nog zag het er naar uit dat we een behoorlijk koude periode tegemoet zouden gaan. Ik heb temperaturen van -7 en lager voorbij zien komen. Maar vanmorgen lijken de kaarten ineens anders te liggen en ziet het er naar uit dat we een weekje met licht gematigd winterweer krijgen. Daarna keert het boterzachte weer van de afgelopen weken terug. Met behulp van de vele weerkaartjes en pluimen kan er nl. alweer over de aankomende week gekeken worden. Het op handen zijnde winterweer lijkt totaal geen body te hebben. Eind volgende week liggen de depressies alweer op de verkeerde plaats en hogedrukgebieden zijn er al helemaal niet meer te bekennen of liggen in een compleet verkeerde, anti-winterse positie. Dan slaat deze winter een onbekende weg in.Vanmiddag en vanavond draait de wind naar het noordoosten en stroomt koude lucht het land binnen. De inval van de winter gaat de komende dagen samen met meer zonneschijn. Aan het sombere weer komt nu dus een einde. Komende nacht gaat het op veel plaatsen al vriezen, lokaal tot -5 graden. Vanaf morgen blijft de temperatuur voor langere tijd overdag rond of onder nul. In de nachten vriest het licht tot matig.

De kans op sneeuw is niet al te groot. Een enkele sneeuwbui is morgen langs de noordkust mogelijk en zowel in het weekend als in de loop van volgende week sneeuwt het misschien in Zuid-Nederland. Erg overtuigend zijn de sneeuwkansen nog niet.

De aanhoudende kou zorgt wel voor de vorming van ijs. Het ijsgroeimodel van Weerplaza geeft aan dat het in de loop van volgende week mogelijk wordt om op ondergelopen weilanden te schaatsen. Wateren die wat dieper zijn blijven nog geruime tijd onbetrouwbaar. Als de kou goed doorzet wordt het daar eind volgende week voor het eerst mogelijk om te schaatsen.

Maar het heeft er alle schijn van dat ook deze koude-periode van korte duur is, net zoals de vorige van begin december. Aanvankelijk lijkt er nog grote kans op koud winterweer met soms sneeuw, maar vervolgens is er een steeds groter wordende kans op overgang naar een zachter en wisselvalliger weertype, aldus de langtermijnverwachting van het KNMI.
We zullen het zien, maar ik blijf ant-vries!

[UPDATE, zaterdag 12 januari 2013]

Weerbeoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van maandag 14 januari tot zaterdag 26 januari
 
 
Synoptische ontwikkeling
Boven West-Europa bevindt zich een hoogtetrog met daarin een dipoolpatroon met de anticyclonale pool boven Scandinavië en de cyclonale pool (koude put) boven onze omgeving. Op de westflank van de trog trekt een frontale storing zuidoostwaarts. Deze smelt dinsdag samen met de cyclonale pool van de dipool. Het geheel leidt tot een afgesnoerd lagedrukgebied dat boven Zuid-Europa komt te liggen. Op de Oceaan bevindt zich een hoogterug. Deze trekt in de loop van de week zuidoostwaarts. Het hoog aan de grond trekt woensdag t/m vrijdag via de Britse Eilanden naar de Golf van Biscaye. Op de Atlantische Oceaan komt er dan een sterke zonale stroming. In het weekeinde van 19 januari trekt een lagedrukgebied over het Noordzeegebied zuidoostwaarts, het frontensysteem passeert ons land. Hierna wordt de stroming noordelijk aan de oostflank van een (hoogte) rug op de Oceaan. Na dat weekeinde is de kans op het aanhouden van een meanderend zonaal stromingspatroon groot.
 
Modelbeoordeling en onzekerheden
De Uitvoer is consistent. Aan het einde van de komende week ontstaan verschillen. Dinsdag is er een significante kans op sneeuw. De kans op meer dan 1 cm ligt rond 50%, op meer dan 3 cm rond 30%. De grootste kansen zijn voor het zuidwesten en zuiden. De interactie van de koude put met de storing vanuit het noordwesten zorgt, samen met de kleinschaligheid van de systemen, voor nogal wat onzekerheid. Het patroon van de zuidoostwaarts trekkende hoogterug zien we in vrijwel alle Leden terug. De snelheid waarmee de rug zuidoostwaarts trekt en de mate waarin de hoogterug wordt afgebroken varieert nogal. Aan de grond verplaatst het hoog zich van de omgeving van Schotland zuidwaarts waarbij de rugas ons ergens in de tweede helft van de week of het weekeinde van 19 januari passeert. Wanneer de stroming aanlandig wordt, komen we dan in minder koude lucht. In ongeveer 35% van de Leden passeert de rugas ons land niet en blijven we in de koude lucht. Op de lange termijn zien we in ongeveer 80% van de Leden een meanderend zonaal patroon. In de rest vormt zich een dipool- of diffluent patroon boven West-Europa, bij die Leden houdt het winterse weer aan, ook zijn er nog Leden waarin de depressies zodanig zuidelijk trekken dat wij ons in koude lucht bevinden.
 
Samenvatting meerdaagse-periode:
Koud winterweer met 's nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen eerst iets onder nul, later in de week meest iets boven nul. Dinsdag kans op sneeuw.
 
Samenvatting EPS-periode:
70% kans op overgang naar minder koud weer. 30% kans op aanhoudend koud winters weer.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 12/01/2013 04.57 uur LT
Bron: KNMI, Weerplaza, Weeronline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten