woensdag 2 januari 2013

Nieuwjaarswensen

Vandaag zijn m'n schoonouders op nieuwjaars-tournee. Vanmorgen zijn ze vanuit Helmond vertrokken, waar ze de jaarwisseling gevierd hebben. Daarvandaan eerst naar Rotterdam en vervolgens bij ons thuis.

Ze waren rond 14.00 uur bij ons in huis. We hebben nieuwjaar gewenst en koffie gedronken. Ze hadden het leuk gehad in Helmond en mooi vuurwerk gezien, omdat ze vanuit het apartement van oom Henri over de hele stad uitkeken. Gisteren waren ze - traditiegetrouw op Nieuwjaarsdag -  met elkaar een pannekoek wezen eten en dat was gezellig geweest. En nu dus weer op weg naar Boekelo, zij het met een kleine omweg.

Vanavond gaan we naar Gorinchem, naar onze vrienden Dick en Nicole en hun 3 jongens, om daar gelukkig nieuwjaar te wensen. En dan hebben we - op m'n zus en zwager met de kinderen na, die zijn op wintersportvakantie -  zo'n beetje iedereen gehad volgens mij.

Hoe lang ga je eigenlijk door met 'gelukkig nieuwjaar' wensen? Wat is gebruikelijk? Ik heb altijd begrepen dat dat tot 6 januari is. Maar ik heb ook al eens gehoord dat het heel januari 'mag'. Aan de andere kant: Ja mag toch iedereen het hele jaar door het beste toewensen? En  kussen? Hoe zit het daarmee?

Volgens mij komt het hier op neer: Je mag ‘gelukkig nieuwjaar’ zeggen, zolang als je wilt. Na een week of twee krijgen de meeste mensen toch wel genoeg van de beste wensen, zowel om ze uit te spreken als om ze aan te horen. En over het kussen: familie, vrienden en degenen met wie je de jaarwisseling viert kun je kussen bij het overbrengen van je wensen. Collega's, zakenrelaties en de mensen die je nauwelijks kent breng je je wensen over zonder te kussen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten